Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ο ρόλος της Εργοθεραπείας στην αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού


Οι υπηρεσίες Εργοθεραπείας έχουν ευεργετική δράση για άτομα με καρκίνου του μαστού από την αρχική διάγνωση. Πολλοί ασθενείς βελτιώνονται στις σωματικές ικανότητες, αλλά δεν είναι πάντα  λειτουργικοί λόγω του φόβου και του άγχους σχετικά με την κίνηση των άνω άκρων. Πολλά άτομα μετά την αρχική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να επιστρέψουν στους ρόλους ζωής που είχαν και πριν το καρκίνο, όπως η φροντίδα σπιτιού και παιδιών, η εργασία, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, χομπυ.. Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για την εκπαίδευση σε περίπτωση εμφάνισης βραχυπρόθεσμων συμπτωμάτων (π.χ., νευροπάθεια) και προσαρμογής αλλά και  πρόληψη μελλοντικών ελλειμμάτων (π.χ., επαναλαμβανόμενη πίεση τραυματισμοί).Οι  Εργοθεραπευτές μπορούν να εντοπίσουν  σημάδια λειτουργικής έκπτωσης των ασθενών, εξασφαλίζοντας βέλτιστη αποκατάσταση στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Παρέμβαση Προσεγγίσεις

Η παρέμβαση που χρησιμοποιείται σε άτομα με  καρκίνο του μαστού είναι ολιστική και περιεκτική. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Διεξαγωγή εκτιμήσεων και προ-εγχειρητικές συνεδρίες συμβουλευτικής σχετικά με το πώς να  μειωθούν τα λειτουργικά ελλείμματα πριν από την έναρξη της ιατρικής θεραπείας.
Οι ασθενείς εκπαιδεύονται συχνά μέσω της κολύμβησης.
Η παροχή οδηγιών σχετικά με την αυτοφροντίδα, συμπεριλαμβανομένων της υγιεινής, της φροντίδα του δέρματος, της πρόληψης των λοιμώξεων, της ένδυσης και της απόδυσης είναι στα καθήκοντα εκπαίδευσης του εργοθεραπευτή . Επιπλέον ο ε/θ θα πρέπει να παρέχει τεχνικές που να λειτουργούν αντισταθμιστικά στις δυσκολίες του ασθενή.
Κάποιες στρατηγικές περιλαμβάνουν, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κόπωσης.
Οι εργοθεραπευτές αξιολογούν τις σωματικές, συναισθηματικές, και τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου, ώστε να προβούν στις κατάλληλες συστάσεις για την ασφαλή ένταξη του ατόμου σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

* Εργοθεραπευτές συνεργασία με τους πελάτες λαμβάνουν μετεγχειρητικά γιατρό / χειρούργο έγκρισης πριν από την έναρξη των ασκήσεων.

Προ-εγχειρητικές εκπαιδευτικές συνεδρίες : Μαζί με την ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, σημαντική είναι και η έγκαιρη παρέμβαση όσον αφορά την αποκατάσταση.
Συνεδρίες εντός του Νοσοκομείου : Η Εργοθεραπεία μπορεί να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση, ευελιξία και εύρος της κίνησης, λειτουργική επανεκπαίδευση σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας. Εδώ θα πρέπει θα πρέπει να γίνει και η εκπαίδευση ώστε να προληφθούν μελλοντικές επιπλοκές.
Κέντρα Αποκατάστασης : Οι συνεδρίες μπορεί να συνεχιστούν συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, αλλά επεκτείνονται  για να συμπεριλάβουν περιβαλλοντικές τροποποιήσεις και βοηθώντας τα άτομα να επανασυνδεθούν με δραστηριότητες καθημερινής ζωής, αναψυχής,  συμμετοχή στη κοινότητα, και  επιστροφή στην εργασία.
Κέντρα αποκατάστασης Εξωτερικά Ιατρεία : εδώ χρησιμοποιούνται τεχνικές νευρομυϊκής αποκατάστασης, για την επανένταξη στο σπίτι, τη δουλειά και την κοινότητα. Παράλληλα αντιμετωπίζονται και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των ασθενών.
Hospice και μονάδες Παρηγορητικής Αγωγής : Η Εργοθεραπεία εξακολουθεί να ασχολείται με την αυτοφροντίδα του ατόμου, τις δραστηριότητες αναψυχής, τη χρήση του υποστηρικτικού εξοπλισμού, τις στρατηγικές διαχείρισης του πόνου για τη μεγιστοποίηση της ποιότητας της ζωής και της συμμετοχής στη εργασία του.
Το σπίτι : Η ​​Εργοθεραπεία μπορεί να απευθύνει τροποποιήσεις στο σπίτι και την εκπαίδευση φροντιστή για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια και την ανεξαρτησία, όπως η αναδιοργάνωση της κουζίνας, ή βοηθώντας τον φροντιστή στην προσαρμογή της μετάβασης στο σπίτι και την πορεία της ασθένειας.
Η κοινότητα : Οι επαγγελματίες εργοθεραπευτές ευαισθητοποιούν την κοινότητα παρέχοντας συμβουλευτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την επιβίωση με τον καρκίνο.

Συμπέρασμα
Ο καρκίνος έχει γίνει μια χρόνια πάθηση, με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια επιζώντες του καρκίνου του μαστού να ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 (American Cancer Society, 2009).Δεδομένου ότι τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού αυξάνονται, υπάρχουν όλο και πιο εξουθενωτικές παρενέργειες των επιθετικών θεραπευτικών επιλογών. Αυτό απαιτεί μια σημαντική στροφή από την ποσότητα της φροντίδας για την ποιότητα της περίθαλψης και της ποιότητας της ζωής για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ατόμων. Η εργοθεραπεία μπορεί να προσφέρει πολύτιμα οφέλη σε άτομα σχετικά με την συνέχεια της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και την παρέμβαση, καθώς και να ελαττώσει τις μακροχρόνιες επιδράσεις της φαρμακοθεραπείας.



Αναφορά
American Cancer Εταιρείας. (2009). περιστατικά καρκίνου του μαστού και αριθμοί 2009-2010
Αναπτύχθηκε από Elizabeth D. DeIuliis, OTD, OTR / L, και Κ. Jennifer Hughes, MOT, OTR / L, για την αμερικανική Εργοθεραπείας Συλλόγου.
Ελεύθερη μετάφραση για τις ανάγκες του blog
Μαρινέλη Ανδρονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: