Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Αυτισμός και Πρωτοχρονιά

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έφτασε!  Θα υπάρξει αλλαγή της ρουτίνας  του παιδιού με αυτισμό, κάτι που μπορεί να το αποδιοργανώσει γι αυτό καλό είναι να προετοιμάσουν οι γονείς ένα οπτικοποιημένο πρόγραμμα μαζί με λεκτικές οδηγίες, με τις αλλαγές που πιθανότατα θα γίνουν στο χώρο του σπιτιού, στα πρόσωπα, στις δραστηριότητες εντός και εκτός του σπιτιού με την οικογένεια. 

Πιο συγκεκριμένα:

1.Αρχίστε να διαβάζετε παραμύθια με τα Χριστούγεννα που να έχουν αρκετές χριστουγεννιάτικες εικόνες.
2.Φτιάξτε ένα δικό σας ημερολόγιο με τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χρησιμοποιήστε κυρίως εικόνες για να το ενημερώσετε σε πιθανές αλλαγές στο χώρο του σπιτιού και στις δραστηριότητες(υπάρχει άφθονο υλικό στο internet). Για αλλαγές στα πρόσωπα, δηλ επισκέψεις στο σπίτι, αν κάποιο μέλος λείψει κτλ χρησιμοποιείστε φωτογραφίες των προσώπων αυτών. Σε κάθε ήμερα να γράφετε ημερομηνία και να περιλαμβάνετε το δικό της οπτικό υλικό. 
2.Μην παραλείψετε να βάλετε φωτογραφίες με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα δώρα και τον Άγιο Βασίλη.
3.Ο στολισμός στο σπίτι καλό θα είναι να είναι περιορισμένος με ελάχιστα φώτα στα οποία το παιδί να μην έχει εύκολη πρόσβαση πχ. το δέντρο ας μην έχει φωτάκια αλλά στο μπαλκόνι μπορείτε να βάλετε. 

Μαρινέλη Ανδρονίκη
Εργοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: