Απο 0 έως 1 έτους
Το βρέφος από την γέννησή του εμφανίζει μία σειρά απο αντανακλαστικά που του επιτρέπει να επιβιώσει. Τα αντανακλαστικά αυτά είναι η βάση για να αναπτυχθούν πολυπλοκότεροι κινητικοί μηχανισμοί που θα αναφέρω στη συνέχεια.
Ενδεικτικά κάποια απο τα αντανακλαστικά είναι τα εξής: το αντανακλαστικό του θηλασμού, το αντανακλαστικό της παλαμιαίας σύλληψης, το αντανακλαστικό της πρωτογενούς ορθοστάτησης κ.α
Αδρή κινητικότητα
Ένα βρέφος απο 0-12 μηνών μαθαίνει να στηρίζει το κεφάλι, να ρολάρει, να μπουσουλάει, να κάθεται με καλό έλεγχο κεφαλής και κορμού, να αλλάζει θέσεις, να γυρίζει να πιάνει αντικείμενα,να σηκώνεται όρθιο και να παραμένει υποβασταζόμενο σε έπιπλα κάνοντας και κάποιες φορές πλάγια βήματα.
Λεπτή κινητικότητα
Ως προς τη λεπτή κινητικότητα ξεκινά να πιάνει αντικείμενα και με τα δυο του χέρια,σταδιακά καταφέρνει να μεταφέρει ένα αντικείμενο απο το ένα χέρι στο άλλο, δείχνει πράγματα με τον δείκτη, απλώνει τα χέρια του σε δοχεία για να πιάσει αντικείμενα, γυρίζει σελίδες, περνάει μικρά αντικείμενα απο μικρά ανοίγματα, χτυπά παλαμάκια.
Γνωστική Ανάπτυξη
Η Γνωστική ανάπτυξη κατά τον Piaget χωρίζεται σε 4 στάδια.
1ο στάδιο (1 μήνας)
Το βρέφος έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον του μέσα απο τα αντανακλαστικά, θηλάζει, πιάνει, κοιτάει το φως, βγάζει ήχους.
2ο στάδιο (2-4 μηνών)
Παρακολουθεί αντικείμενα που κινούνται, ψάχνει την αιτία ακουστικών ερεθισμάτων, χαμογελάει, ασχολείται με το σώμα του και το άμεσο περιβάλλον του, βγάζει ήχους, ενώ παρατηρείται διαφοροποίηση στο κλάμα.
3ο στάδιο (4-9 μηνών)
Το μωρό αρχίζει να εξερευνά το περιβάλλον του. Προκαλεί την προσοχή των άλλων, επαναλαμβάνει κινήσεις που προκαλούν τις κινήσεις των άλλων. Θυμάται τι κάνουν τα διάφορα αντικείμενα, πειραματίζεται με παρόμοια για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Ξεκινά να κατηγοριοποιεί και να ταξινομεί, αναγνωρίζει την σειρά καθημερινών δραστηριοτήτων, κατανοεί τη μονιμότητα των αντικειμένων.
Πιστεύει ότι αυτό είναι υπεύθυνο για κάθε γεγονός.
4ο στάδιο (9-12 μηνών)
Πλέον κάνει δραστηριότητες με μια σκοπιμότητα. Θέτει στόχους, γνωρίζοντας τη διαδικασία για την επίτευξή τους. Αναγνωρίζει την ανεξάρτητη ύπαρξη των αντικειμένων. Μιμείται νέες συμπεριφορές.
Αρχίζει και καταλαβαίνει τις έννοιες του χώρου, του μεγέθους και τα σχήματα.
Γλωσσική Ανάπτυξη
Το βρέφος κατά τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του βγάζει κραυγές ή κλαίει όταν είναι κουρασμένο, λερωμένο ή βρεγμένο και όταν πεινάει.
Μέχρι τον 4 μήνα οι κραυγές σχετίζονται με το αίτιο, το κλάμα διαφοροποιείται ανάλογα με το συναίσθημα-θυμός, πόνος,φόβος.
Ως τον 6 μήνα βγάζει μονοσύλλαβους ήχους, που συνδέονται με το όνομά του, τη μαμά του ή γνωστά αντικείμενα.
Στον 8ο προφέρει δισύλλαβες λέξεις όπως μαμά, μπαμπά.. Στον 12ο μήνα προφέρει μικρές λέξεις, καταλαβαίνει διάφορες συζητήσεις και ερωτήσεις.
Ψυχοκοινωνική Ανάπτυξη
Στην αρχή της ζωής του το βρέφος εστιάζει όλη του την ενέργεια στον εαυτό του. Καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παίζει η μητέρα, με την οποία αποκτά συναισθηματικό δέσιμο μέσα απο τη σωματική επαφή και την φροντίδα που του παρέχει.
Ως τον 9 μήνα το μωρό έχει αναπτύξει την βασική εμπιστοσύνη και αίσθηση ασφαλείας, κάτι που θα το βοηθήσει μελλοντικά στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος.
Απο 7 μηνών ήδη είναι πιο κοινωνικό, ενώ στους 9 μήνες παίρνει ρόλο στην οικογένεια.
Στην ηλικία των 10 μηνών αρχίζει να κινείται, οπότε του θέτουν τα πρώτα όρια οι άλλοι. Επιπλέον αρχίζει να εξωτερικεύει την επιθετικότητά του σε αντικείμενα που το απογοητεύουν.
Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ)
Για το βρέφος οι ΔΚΖ εστιάζονται γύρω απο ένα σταθερό πρόγραμμα όσο αναφορά το τάισμα και τον ύπνο (16 ώρες).
Μέχρι 10 μηνών κοιμάται 3 φορές τη μέρα, περίπου 10 ώρες, τον υπόλοιπο χρόνο παίζει.
3 με 4 μηνών τρώει κρέμες και φρούτα αλεσμένα.Το μπιμπερό και ο θηλασμός συνεχίζονται ως 9 μηνών. Μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής του έχει αναπτύξει την ικανότητα να κρατάει μόνο του με τα δυο του χέρια ένα ποτήρι.
Παιχνίδι
Το πρώτο του παιχνίδι είναι τα κρεμαστά αντικείμενα που βγάζουν ήχους και έχουν έντονα χρώματα.
Επίσης παίζει με τα δάκτυλά των χεριών και των ποδιών του του. Στη συνέχεια κουδουνίστρες και αντικείμενα διαφορετικής υφής. 9μηνών ψάχνει για κρυμμένα αντικείμενα. Του αρέσουν τα κοινωνικά παιχνίδια πχ. κρυφτό, παλαμάκια.
Γενικά μέχρι το πρώτο χρόνο κάθε αντικείμενο στο σπίτι είναι αντικείμενο παιχνιδιού και εξερεύνησης για το παιδί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου